Vegetarisk kost bliver mere og mere populært. Hvor det for få årtier siden kun var en meget lille del af den danske befolkning, som levede vegetarisk, så vælger en betragtelig del af danskerne at fravælge kød i kosten i hverdagen i dag. Vegetarisk kost har også mange fordele – både for klimaet og sundheden. Men hvad er de helt konkrete fordele og ulemper ved en vegetarisk kost? Det vil denne artikel belyse.
Vegetarer, veganere og fleksitarer – hvad er forskellen?
De fleste har hørt om vegetarer og veganere. Lidt færre er nok bekendt med begrebet ’fleksitarer’, som er en nyere betegnelse, der har vundet frem. Men hvad er den helt præcise forskel mellem vegetarer, veganere og fleksitarer? Overordnet kan de tre grupper defineres på denne måde:
- Vegetarer: vegetarer spiser ikke nogen former for dyr – hverken fisk, skaldyr, fjerkræ eller kød. Dog kan vegetarer godt spise mælkeprodukter og æg (nogle vegetarer spiser også fisk – i så fald kaldes man ’pescetar’). Ca. 3 % af alle danskere lever vegetarisk.
- Veganere: veganere spiser hverken dyr eller mælkeprodukter. Det vil sige, at de afstår fra alle former for animalske produkter. Under 1 % af alle danskere lever vegansk.
- Fleksitarer: som fleksitar spiser man i hverdagen vegetarisk, men afstår dog ikke helt fra kød. F.eks. kan man et par gange om ugen indtage kød. Dog spiser man primært vegetarisk i løbet af ugen. Ca. 17 % af alle danskere lever fleksitarisk.
Hvad er fordelene ved at leve vegetarisk?
Vegetarisk kost har mange fordele for sundheden – og i øvrigt også miljøet. Men hvilke konkrete fordele er der ved at være vegetar? Forskningen har bl.a. peget på disse fordele:
- Vegetarisk kost kan sænke blodtrykket
- Vegetarisk kost kan sænke risikoen for diabetes
- Vegetarisk kost giver langt bedre muligheder for at få nok vitaminer og grøntsager i løbet af hverdagen
- Vegetarisk kost kan – delvist – forlænge levealderen
- Og ikke mindst er vegetarisk kost yderst godt for klimaet og miljøet, da der er et markant mindre CO2-aftryk ved vegetarisk mad end ved kød
Man skal være opmærksom på, at det er svært helt nøjagtigt at afgøre, om de sundhedsmæssige fordele ved at være vegetar handler om den vegetariske kost, eller om vegetarer generelt har en sundere livsstil. Dog er det især de mange grøntsager, som er den store fordel ved vegetarisk kost. Generelt spiser vi i Danmark nemlig for få grøntsager, så ved at spise vegetarisk er man sikrere på at få nok grøntsager i hverdagen.
Hvad er ulemperne ved at leve vegetarisk?
Der er flere fordele end ulemper ved en vegetarisk livsstil, men alligevel er der en række udfordringer ved det at spise vegetarisk, som man skal være opmærksom på. F.eks. er der disse ulemper:
- Især som veganer risikerer man at få for lidt B12-vitamin, da dette vitamin kun kommer fra animalske produkter. Derfor er det vigtigt at spise kosttilskud som veganer, da mangel på B12-vitamin kan forårsage problemer med nervesystemet og blodmangel.
- Generelt kan især veganere lidt af mangel på mange mineraler og vitaminer, som kommer fra animalske produkter. Dette kan man læse mere om i denne artikel.
- Mange har den fordom om vegetarer, at de ikke indtager nok protein gennem maden. Dog har mange grøntsager og bælgfrugter masser af protein, men som vegetar og især veganer skal man være mere bevidst om at få nok protein i sin kost end kødspisere.
Derudover kan man selvfølgelig komme til at savne den smag og tekstur, der er i kød, hvis man vælger den vegetariske livsstil. Imidlertid er der heldigvis adskillige vegetariske retter, som smagsmæssigt er helt på niveau med kødretter – mange gourmetkokke laver f.eks. kun vegetarisk mad, som bliver rost til skyerne.
Prøv en lækker vegansk eller vegetarisk kostplan fra Fysio Bootcamp
Med en kostplan fra Fysio Bootcamp kan du prøve en vegetarisk eller vegansk livsstil. Der er nemlig mulighed for at tilvælge en vegetarisk eller vegansk kost. På denne måde kan du få en individuel kostplan, som er lavet med vegetarisk eller vegansk kost. Dette giver dig mulighed for at prøve en sund og lækker kostplan til hverdagen, som altså er baseret på grøntsager.