Muligvis har du hørt om Tabata før, hvis du er lidt inde i begreberne fra træningsverden. Ellers kan du i dette indlæg få viden om denne højintensive træningsform, som på kort tid kan give gode resultater. Tabata er en relativt simpel træningsmetode at gå til, men da det også er en meget højintensiv træningsform, så anbefales den ikke nødvendigvis til nybegyndere, eller hvis du har skavanker. Læs mere her og se, om Tabata evt. kunne være noget for dig.
Hvad er Tabata?
Tabata er opkaldt efter den japanske forsker, Dr. Izumi Tabata. Oprindeligt udviklede han denne træningsmetode til Japans olympiske hold i hurtigløb på skøjter. Det viste sig hurtigt, at hans særlige træningsform viste gode resultater efter kort tids træning.
I al sin enkelhed går Tabata-træning ud på, at man træner i otte intervaller af 20 sekunder, hvor der mellem hvert interval er 10 sekunders pause. Det er vigtigt, at man giver alt, hvad man har, når man træner i intervallerne, for at man får det fulde ud af træningen. Ens puls skal nemlig konstant være høj, også når pauserne på 10 sekunder imellem intervallerne er ovre.
Hvad er fordelene ved Tabata?
Den helt store fordel ved Tabata-træning er, at det er en yderst tidsbesparende træning – du er nemlig fri for at have lange træningsintervaller i fitnesscentret f.eks., da du i teorien kan få et godt udbytte af træning på bare fire minutter derhjemme. Derudover er Tabata også en effektiv metode til at forbrænde fedt, har undersøgelser vist. Dette skyldes bl.a., at forbrændingen bliver boostet i mange timer efter, at træningen er afsluttet.
Hvad er ulemperne ved Tabata?
Ulemperne ved træningsformen er, at den høje intensitet i træningen ikke er egnet for alle. Hvis du har skavanker, skader eller generelt ikke er i den bedste form, så kan denne træningsform umiddelbart ikke anbefales. Dog kan du godt tage elementer fra den og implementere i din træning – f.eks. et fokus på højere intensitet i træningen.
Desuden er træning for mange andet end blot hurtige resultater i forhold til fedtforbrænding og muskelopbygningen – træningen handler også om fællesskab, udvikling af ens balanceevne, at opnå større viden om kroppen og meget andet. Alt dette vil du kunne få på en Bootcamp.
Hvilke øvelser egner sig til højintensiv træning?
Faktisk kan alle typer af træningsøvelser benyttes i Tabata-træningen – f.eks. kan du ro, cykle, løbe, eller hvad du nu har lyst til. Hvis dit fokus er på helkropstræning uden udstyr, kan følgende øvelser bl.a. være en del af en træningssession:
- Burpees til træning af både kondition og styrke i hele kroppen
- Squat til træning af primært benene
- Armbøjninger til træning af overkroppen og armene
- Lunges til træning af benene
Derfor: hvis du gerne vil prøve en effektiv træningsform med hurtige resultater, og du ikke har meget tid i hverdagen, så er Tabata klart værd at overveje!