Omkring 45-55 årsalderen starter overgangsalderen for langt de fleste kvinder. Overgangsalder starter, når menstruationerne begynder at ophøre. For nogle er overgangsalder forbundet med ubehagelige symptomer, som kan påvirke hverdagen og ikke mindst nattesøvnen. Dog findes der behandlingsmuligheder, hvis man i slem grad er påvirket af overgangsalderens symptomer. Motion og sund kost er også meget vigtigt for sundhed og mental velvære i overgangsalderen.
Hvad er overgangsalder?
I perioden omkring den sidste menstruation (menopause) begynder overgangsalderen (klimakteriet kaldes denne også). Overgangsalder viser sig ved en række forskellige symptomer, hvor især uregelmæssige blødninger og blødningsforstyrrelser er de første tegn. Overordnet skyldes symptomer på overgangsalder hormonelle udsving, hvor der produceres mindre østrogen og progesteron. Østrogen er det kvindelige kønshormon, mens progesteron sørger for, at der er regelmæssig menstruation.
Symptomer på overgangsalderen
Det varierer meget, i hvilket omfang kvinder oplever gener ved overgangsalderen. En spørgeskemaundersøgelse har vist, at omkring 1/3 stort set ingen symptomer har på overgangsalderen, 1/3 er til tider plaget af symptomerne på overgangsalderen, mens 1/3 har store gener fra symptomerne i overgangsalderen. Ellers er de typiske symptomer disse:
- Hedeture og stor svedproduktion
- Hjertebanken
- Forstyrrelser i blødninger (uregelmæssige f.eks.)
- Tab i knoglemasse (større risiko for knogleskørhed)
- Hjertekarsygdomme
- Smerte ved samleje
- Tørre slimhinder i skeden
- Depression
De mest hyppige symptomer er hedeture og stor svedproduktion, mens knogleskørhed og hjertekarsygdomme er mere sjældne. Desuden er der en ret stor kulturel varians i symptomerne – f.eks. oplever japanske kvinder kun sjældent hedeture, men har i højere grad problemer med stiv nakke.
Behandling
Selvom overgangsalderen er en helt naturlig fase, som alle kvinder kommer til at opleve på et tidspunkt i deres liv, så er der nogle, som er så påvirkede af symptomerne på overgangsalderen, at det præger dem i deres hverdag. Her kan eksempelvis hormonbehandling hjælpe på at mindske symptomerne. I tilfælde af at man skal have medicinsk behandling, skal man kontakte sin læge, som kan hjælpe med dette.
Motion og sund kost er vigtigt i overgangsalderen
Motion og sund kost er meget vigtige metoder til at forebygge de ubehagelige symptomer i overgangsalderen. Regelmæssig motion kan bl.a. gøre, at man oplever færre hedeture i overgangsalderen, da kroppen bliver bedre til temperaturregulering. Derudover kan motion også være med til at forebygge de mere alvorlige symptomer ved overgangsalder som f.eks. knogleskørhed og hjertekarsygdomme. Derfor skal motion i allerhøjeste grad prioriteres. Det samme skal sund kost, som også kan styrke kroppen og sundheden hos kvinder, der rammer overgangsalderen.
Kom i gang med motion i en Bootcamp
Mange oplever, at det er svært at komme i gang med at motionere, da det kan være vanskeligt at finde motivationen og tiden til at træne i hverdagen. Men en Bootcamp kan du dog få inspiration og motivation til at komme i gang med motion i hverdagen. Det foregår på hold, så man får også socialt samvær ud af en Bootcamp. Derudover styres en Bootcamp af en uddannet fysioterapeut, hvilket gør, at man får inspiration til øvelser, som er relevante for ens aktuelle tilstand og behov.