Især kvinder rammes i høj grad af knogleskørhed – som også kaldes ’Osteoporose’ – efter overgangsalderen. Det kan være en invaliderende lidelse, der kan have konsekvenser for din mobilitet og hverdag. Selvom lidelsen faktisk ikke som sådan kan mærkes, så øger knogleskørhed risikoen for brud i knoglerne markant. Dette skal du derfor være opmærksom på, når du dyrker motion, i tilfælde af at du har knogleskørhed.
Hvad er osteoporose?
Knogleskørhed er en sygdom, hvor knoglemassen inde i knoglerne mindskes. Det har den konsekvens, at risikoen for at få knoglebrud stiger, da knoglerne bliver mere skrøbelige. Det er især i hoften, håndleddet og ryghvirvlerne, at der er størst risiko for at få knoglebrud ved osteoporose. Selvom knogleskørhed kan være en svær sygdom at have, så kan den faktisk ikke mærkes – det er først ved knoglebrud, at sygdommen kan diagnosticeres, når mængden af knoglemasse i knoglerne herefter måles ved scanning. Er den faldet markant, har man højest sandsynligt knogleskørhed.
Hvorfor får man knogleskørhed?
Da knogleskørhed er en meget almindelig sygdom, vil vi alle faktisk få sygdommen på et tidspunkt, hvis vi bare bliver gamle nok. Derfor er alder en meget vigtig faktor i udviklingen af knogleskørhed. Dog er der også en række andre grunde til, at nogle får sygdommen i en tidligere alder, og her er køn den allervigtigste faktor. Kvinder udvikler nemlig i langt højere grad end mænd knogleskørhed. Således har 1/3 af alle kvinder sygdommen, mens 1/8 af alle mænd har den. Ud over køn og alder er der bl.a. følgende årsager til knogleskørhed:
- Overgangsalder hos kvinder: når østrogenproduktionen falder hos kvinder, så falder produktionen af knoglemasse også. Det betyder, at risikoen for at udvikle knogleskørhed stiger kraftigt efter overgangsalderen.
- Rygning
- Mangel på D-vitamin og kalk
- Manglende fysisk aktivitet
- Gigt
Behandling af knogleskørhed
Der findes medicinsk behandling af knogleskørhed, hvor du f.eks. kan tage tilskud af kalk og D-vitamin, da dette kan øge knoglemassen i dine knogler. Dog er livsstilændringer som bedre kost og mere motion meget vigtige metoder til at få et bedre liv med osteoporose. Her er det vigtigt, at du får rådgivning fra en professionel fysioterapeut, som har indsigt i, hvordan den optimale motion og kost skal skrues sammen. Fysio Bootcamp har heldigvis kompetencerne til dette.
Bedste motion ved knogleskørhed – tag på en Bootcamp
Motion er meget vigtigt, hvis du har knogleskørhed. Motion kan nemlig være med til at opbygge knoglemasse, ligesom det kan være med til at styrke muskelmassen, hvilket også mindsker risikoen for knoglebrud. Samtidig kan det være en god idé, at du får vejledning fra en fysioterapeut, når du skal dyrke motion, så du ved, hvordan du skal dyrke den optimale motion til at styrke dine knogler og muskulatur. Netop dette tilbyder vi i Fysio Bootcamp i vores Bootcamps, hvor en kompetent og professionel fysioterapeut vejleder dig til specifikke øvelser og træningsopgaver indrettet efter dine behov.
Få en skræddersyet kostplan
Kosten er også meget vigtig ved osteoporose. Her skal du sørge for at få en kost, som har nok kalk og D-vitamin. Det kan være en rigtigt god ide at få udarbejdet en kostplan, som netop er 100% indrettet dine behov af eksperter i ernæring. Lige akkurat dette kan du få foretaget hos Fysio Bootcamp, hvor der kan blive lavet en kostplan, som lever op til dine behov. Kostplanen indeholder også lækre opskrifter, så du også kan få en varieret og sund kost, som er spændende i hverdagen.