Vi hører ofte, at motion er godt for kroppen, men knap så mange ved nok, at motion også er godt for vores psyke. Faktisk er motion så godt for psyken, at den bruges som led i behandling af flere psykiske sygdomme. Undersøgelser bekræfter nemlig, at motion har en særdeles positiv betydning for vores hjerne – både hvis man er rask, og hvis man har psykiske udfordringer.
Flere undersøgelser bekræfter den positive effekt af motion
Denne artikel dykker ned i forskningen, som bekræfter, at motion har en meget positiv effekt for psyken. Bl.a. har undersøgelser vist, at motion kan være med til at forebygge depression, ligesom motion kan forstærke effekten af både terapi og medicin imod depression. I forhold til en sygdom som PTSD har det også vist sig, at motion kan forbedre evnen til angsthåndtering markant.
Mængden af BDNF og endocannabonider øges i hjernen under motion
Den positive effekt ved motion ses i hjernen ved især to stoffer: proteinet BDNF og signalstoffet endocannabonider. Motion øger mængden af BDNF, og en stor mængde af BDNF i hjernen øger livsglæden, evnen til at lære og til at holde fokus. Signalstoffet endocannabonider er et andet stof, som øges ved motion. Dette signalstof har en forbindelse til regulering af humør og søvn, og større mængder af denne vil dermed give et mere positivt humør og bedre og dybere søvn.
Motion i fællesskab har en yderligere positiv effekt for psyken
Vil man have endnu mere ud af sin motion, skal man dyrke motionen i fællesskab med andre. Det kan både være i fodboldklubben, håndboldholdet eller i løbeklubben. En anden mulighed er at dyrke fysioterapeutisk træning i fællesskab på hold, som Fysio Bootcamp udbyder. Fællesskabet i træningen er både med til at øge træningsmotivationen og til at give nye og stærke relationer.
Man behøver ikke at løbe et maraton for at få en positiv effekt af motion
For mange kan det være uoverskueligt at gå i gang med at dyrke motion. Både fordi man måske tænker, at det skal være meget ambitiøst for at have en effekt, og fordi man mangler tid og overskud i hverdagen. Til det er der at sige, at motion bestemt ikke behøver at være en Iron Man eller maraton, for at det har en positiv effekt. En cykeltur, en gåtur eller fitness i let tempo er bestemt også noget, som har en positiv effekt. Derfor handler det mere om at finde den motionsform, som man finder sjov og motiverende, og så dyrke den regelmæssigt.