Søvn er fundamentalt for mental og fysisk velvære. Faktisk er søvn så fundamentalt for os, at vi bruger 1/3 af vores liv på bare at sove. I dag er der dog mange, som har problemer med at sove – hvad årsagen præcist er til dette, er uklart, men højest sandsynligt spiller vores meget tid foran skærme en rolle. Imidlertid er det meget vigtigt, at søvnen bliver prioriteret højt, da det ellers kan gå ud over helbredet.
Hvorfor har vi behov for at sove?
Det at sove er en så naturlig del af livet, at der sjældent stilles spørgsmålstegn ved, hvorfor vi egentlig skal sove. Men faktisk er det et mysterium for videnskaben, hvorfor vi rent faktisk sover. Den helt klare grund til vores store søvnbehov er endnu ikke blevet opdaget. Det eneste, som forskere med garanti ved, er, at søvn er altafgørende for, at vi kan fungere i hverdagen. Flere eksperimenter har nemlig undersøgt, hvad der sker, hvis vi får frarøvet vores søvn, og resultaterne bekræfter, at søvn er yderst vigtigt for os.
Et eksperiment undersøgte f.eks., hvad der skete med ti rotter, som blev holdt vågne i adskillige døgn. Eksperimentet blev brutalt afsluttet med, at rotterne simpelthen døde, efter at de ikke have sovet i 11-22 dage. Selvom det er et rotteforsøg, og derfor ikke direkte kan overføres til mennesker, så viser det, hvor vigtig søvnen er for os – og hvor alvorligt konsekvenserne kan være, hvis vi helt får frarøvet vores søvn.
Søvnfaser
Søvnrytmen består af en række faser, hvor vi henholdsvis sover dybt, drømmer eller er mere opvågne. En normal søvnrytme består af fire faser, som selvfølgelig varierer individuelt i længde og dybde:
- En første fase, hvor man skal miste bevidstheden. Den fase tager typisk 5-15 min.
- En anden fase herefter, hvor man døser let hen, men langsomt falder i en dybere søvn. Denne fase tager ca. 20 min. Typisk er de to første faser med meget overfladisk søvn, så man kan tro, at man er vågen her.
- En tredje fase med en dybere søvn, som er væsentligt sværere at vække folk fra end de to første faser.
- Den sidste fjerde fase, som kaldes REM-søvn. REM står for ’Rapid Eye Movement’, og det er i denne fase, at vi drømmer mest. Fasen hedder REM, fordi vores øjne bevæger sig livligt bag øjenlågene. I denne fase er hjernen også yderst aktiv. Langt de flestes kroppe vil i denne fase være lammede, så man ikke kan bevæge sig.
Disse faser bliver gentaget 4-5 gange i løbet af natten i en række cyklusser. Det er også derfor, at vi drømmer flere gange i løbet af natten, da vi gennemgår mange forskellige søvnfaser.
Søvnløshed og søvnproblemer
Der er i dag mange, som lider af enten søvnløshed og søvnproblemer. Årsagerne til dette kan være mange. Det kan f.eks. være mentale lidelser som depression eller sygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk, som er årsagerne – eller at man har fået et lille barn, som græder meget om natten. Uanset hvad er søvnløshed og søvnproblemer forbundet med mange sygdomme, ligesom det kan gøre hverdagen svær for folk, som ikke får sovet nok.
Hvor stort ens søvnbehov er, er meget individuelt, men det ligger et sted mellem 7-9 timer. Som vi bliver ældre, falder søvnbehovet. Vi ved jo nok alle, at små børn har et meget stort søvnbehov, mens det for ældre er noget mindre. Især teenagere har en anderledes søvnrytme, hvor de hellere vil være sent oppe. Det er et ret stort problem, da skolen oftest starter meget tidligt for teenagere, som derfor ofte ikke er udhvilede – muligvis også pga. at der er blevet spillet computer eller scrollet sociale medier hele natten.
Søvnapnø
En af de mest typiske årsager til manglende søvn er faktisk ret lavpraktisk – nemlig at man har en partner, som snorker om natten. Det kan være enormt svært at sove ved siden af én, som hver eneste nat snorker kraftigt. Hvis man snorker meget, er der en stor risiko for, at man lider af søvnapnø. Det er en sygdom, hvor luftvejene bliver blokeret under søvnen, så det bliver svært at trække vejret, hvilket resulterer i snorken. Søvnapnø kan heldigvis behandles. Bl.a. kan overvægt være en årsag til søvnapnø.
Hvordan kan man få en bedre søvnkvalitet?
Hvis du lider af søvnunderskud og gerne vil have nogle gode råd til, hvordan din søvnkvalitet kan forbedres, så er der en række råd, som kan hjælpe dig. Hvis årsagerne til den dårlig søvn er specifikke mentale eller fysiske lidelser, så er det naturligvis vigtigst, at disse først behandles. Ellers har søvneksperter følgende råd til, hvordan en nattesøvn kan blive bedre:
- Hvis søvnproblemerne skyldes, at man har mange bekymringer og opgaver til næste dag, som kører rundt i hovedet, er det en fordel at skrive disse ned på et papir. Dette har vist sig at have en god effekt på det at falde i søvn, bekræfter dette studie
- Sørg for at få faste søvnrytmer, som er nogenlunde de samme hver dag
- Undgå skærme og kraftigt lys, især kort tid før du går i seng. Dette har nemlig en tendens til at vække dig, så det bliver sværere at falde i søvn
- Sørg for, at der er en behagelig temperatur i det rum, som du skal sove i. Der skal også være helt mørkt
- Undgå at drikke for meget koffein i løbet af dagen – og undgå i hvert fald at drikke koffein mindst nogle timer før nattesøvnen
- Undgå rygning og for meget alkohol
- Brug evt. vejrtrækningsøvelser, som kan hjælpe dig med at komme i ro, når du skal sove
Dette er blot nogle råd. Hvis årsagerne til søvnløsheden er mere problematiske og komplicerede, så kan det være en god idé at konsultere eksperter i søvn, som kan undersøge årsagerne til søvnproblemerne mere konkret