Overalt kan man finde gode råd om, hvordan levealderen kan forlænges. Desværre er mange af rådene ikke bakket op af videnskabelige undersøgelser og præget af smarte salgstricks af helseprodukter, som ikke er videnskabeligt undersøgt. Ikke desto mindre findes der meget reel forskning om, hvordan levealderen kan forlænges. Netop dette er blevet undersøgt i den anbefalelsesværdige bog, ”Gopler ældes baglæns”, som giver gode råd til en længere levealder.
Hvordan har levealderen udviklet sig historisk?
Før vi giver os i kast med ”Gopler ældes baglæns”, er det en god idé at undersøge levealderen historisk. For levealderen har nemlig udviklet sig markant i de sidste par hundrede år. Især nye medicinske opdagelser, bedre kost og leveforhold og mindre fysisk hårdt arbejde har gjort, at vi i dag i gennemsnit lever meget længere, end man gjorde for bare et par generationer siden.
I Middelalderen var den gennemsnitlige levealder f.eks. omkring 30-35 år. Dette lave tal skyldes til dels, at børnedødeligheden var meget, meget højere end i dag. Denne gennemsnitlige levealder var relativt stabil frem til 1800-tallet, hvor bedre levevilkår og medicinske opdagelser gjorde, at levealderen begyndte at stige markant. Således var den gennemsnitlige levealder i år 1900 ca. 50 år i Danmark, mens den i dag er omkring 80 år.
”Gopler ældes baglæns” – videnskabelige råd om et længere liv
Men hvilke råd er der så til et længere liv? Det undersøger Niklas Brandenburg, molekylærbiologistuderende, i sin bog, ”Gopler ældes baglæns”. Det er både en underholdende og yderst informativ bog, som videreformidler forskning om trickene til et længere liv på en måde, så alle kan være. Overordnet samler han disse ni råd til en længere levealder:
- Undgå rygning
- Drik alkohol med måde
- Sørg for ikke at blive ensom
- Dyrk motion regelmæssigt – og helst kredsløbstræning med høj puls, mens styrketræning også er godt for kroppen og levealderen
- Bliv bloddonor
- Faste er godt for kroppen og levealderen – også bare et par gange årligt
- Spis sundt med masser af grøntsager
- Sørg for en god tandhygiejne
- Husk at blive vaccineret
Et aktivt og socialt liv med sund kost er altså det bedste råd til et langt liv
Det bedste råd til et langt liv er derfor, at man husker at være social og at have et godt fællesskab rundt om sig. Derudover skal man også huske motionen og den sunde kost i hverdagen. Dog er det naturligvis også vigtigt, at man ikke altid følger disse råd, men at man engang imellem sagtens kan spise usundt eller drikke lidt mere alkohol – så længe hverdagen ellers er sund.
Træning i fællesskab i naturen er godt for helbredet
Når man skal træne jævnligt, er det derfor godt at gøre det i fællesskab med andre. Dette kan du netop gøre på en Bootcamp. Her vil du træne på små hold med et stærkt fællesskab, så træningen bliver sjovere og mere motiverende. Desuden foregår træningen i naturen, hvilket også er utroligt godt for helbredet.