De færreste tror nok på, at alkohol i store mængder – både på daglig basis og i løbet af en festlig aften – er sundt for kroppen. Dog er der lidt mere tvivl, når det handler om små mængder alkohol i løbet af dagen. Studier har nemlig tidligere peget på, at en enkelt genstand dagligt er godt for hjertet, samtidig med at det kan sænke blodtrykket. Men hvad siger den nyeste forskning om dette? Og hvordan påvirker alkohol generelt kroppen?
Alkoholens påvirkning af kroppen
Ved et hyppigt og stort alkoholforbrug over mange år kan alkohol have mange negative konsekvenser for hele kroppen. Nogle af de hyppigste sygdomme i de forskellige organer og andre dele af kroppen er – i forbindelse med et stort alkoholforbrug – disse:
Hjernen: ud over at alkohol kan medføre personligheds- og adfærdsforandringer, kan et langvarigt forbrug også resultere i deciderede hjernesygdomme. En af disse er f.eks. alkoholdemens, som kan ramme alkoholikere efter mange år forbrug. Angst og depression er også nogle af følgesygdommene ved alkoholisme.
Leveren: leveren er det organ, som bliver hårdest ramt af et langvarigt alkoholforbrug, da den nedbryder alkoholen. Skrumpelever er bl.a. en af de leversygdomme, som kan opstå.
Blodtryk: et langvarigt alkoholforbrug kan også resultere i stærkt forhøjet blodtryk.
I alt er der 200 psykiske og fysiske sygdomme, som alkoholikere har en øget risiko for at lide af. Årligt resulterer alkohol i ca. 3000 dødsfald i Danmark, så alkohol har bestemt også store negative konsekvenser for samfundet og sundhedsvæsenet.
Er lidt alkohol hver dag godt for os?
I 1979 konkluderede et studie, at der var færre hjerteanfald i lande, hvor der blev drukket forholdsvist meget vin. Dette undrede forskere, og der blev dykket ned i, om det var alkoholen, som havde en beskyttende effekt på hjertet. Og faktisk viste det sig at holde stik; en genstand om dagen – eller ca. et glas vin – havde en beskyttende effekt på hjertet. Selvom det var kontroversiel forskning, bekræftede flere studier dette.
Dog er der begyndt at blive sået tvivl, om det nu alligevel også er sandt. Således har et metastudie vist, at dette ikke nødvendigvis passer alligevel. I dette studie kunne der ikke findes en sammenhæng mellem et lille alkoholindtag og forbedret hjertefunktion. Der er dog stadig mange ubesvarede spørgsmål, som mangler at blive undersøgt, før der kan komme en endelig konklusion.
Alkohol er en fast del af hyggekulturen i Danmark
Alkohol er en helt central af kulturen i Danmark. Ofte vil man føle sig ekskluderet af et socialt fællesskab, hvis man ikke drikker alkohol. Dette er uheldigt, da mange kan føle sig tvunget til at drikke for at blive en del af fællesskabet, selvom de måske ikke har lyst. Derudover har især mange unge en kultur, hvor det handler om at drikke sig meget fuld (binge drinking). Denne form for alkoholindtag kan være farlig – både for kroppen og ens adfærd.
Alkoholindtaget skal foregå med måde
Hvis alkohol ikke skal være skadeligt for kroppen, så skal indtaget af det foregå med måde. Det vil sige, at man skal undgå at drikke mere end et par genstand ad gangen, og at man skal begrænse indtaget af alkohol til højest et par gange ugentligt. Dog skal man nok ikke bilde sig ind, at selv små mængder alkohol er gavnligt for helbredet. Hvis det er gavnligt, er det kun i begrænset omfang, og generelt er det nok bedre for kroppen slet ikke at drikke alkohol. Imidlertid oplever mange en afstressende effekt ved at drikke alkohol, og her må anbefaling lyde på at drikke i begrænsede mængder.