Cardio – som også kaldes kredsløbstræning, konditionstræning og aerob træning – er den træningsform, hvor du får pulsen op og sved på panden. Cardio er effektiv til at styrke din form og at få gang i kredsløbet. Træningsformen har også en lang række sundhedsmæssige fordele som at sænke blodtrykket, nedsætte risikoen for diabetes, ligesom det også er effektivt til, at du kan tabe dig nogle kilo. Derfor er kredsløbstræning en meget vigtig træningsform at dyrke.
Hvad er fordelene ved cardio?
Cardio bruges til at forbedre din kondition og har derudover en lang række fordele for din krop. F.eks. kan kredsløbstræning styrke dit hjerte og øge evnen til at transportere ilt rundt i kroppen. Samtidig er cardio med til at sænke blodtrykket. Generelt er en bedre kondition enormt effektivt til at mindske risikoen for en lang række livsstilssygdomme som diabetes og ikke mindst overvægt. Derfor er den en god idé at komme i gang med konditionstræning, hvis du ikke allerede er det.
Eksempler på kredsløbstræning
Der findes mange forskellige former for cardio. Fælles for dem er, at du får pulsen op, når du træner. F.eks. kan det være løb, cykling, roning, svømning osv. For at få mest muligt ud af træningen er det vigtigt, at træningen bliver udført med høj intensitet. Du skal derfor sørge for at udfordre dig selv i træningen, så pulsen er oppe, og sveden pibler frem.
Forskellige træningsformer: kontinuerlig træning og intervaltræning
Inden for kredsløbstræning skelner man typisk mellem kontinuerlig træning og intervaltræning. I den kontinuerlige træning har du samme tempo i træningen over en lang periode – f.eks. en lang løbe-, cykel- eller rotur i nogenlunde samme tempo. Modsat har du mange skift i tempoet i intervaltræning – at du f.eks. spurter, hvad du kan, i 30 sek. på en motionscykel, mens du efterfølgende går ned i langsomt tempo i en periode, hvorpå du efter en langsom periode igen skifter til højt tempo.
Der er fordele og ulemper ved begge træningsformer; intervaltræning har vist sig at være en særdeles effektiv træningsform, som hurtigt giver resultater. Modsat kan intervaltræning også være meget hård og øge risikoen for skader, hvis musklerne ikke er trænet ordentligt op. Ved kontinuerlig træning er der bedre mulighed for over en længere periode at styrke musklerne – modsat er der ikke de samme muligheder for hurtige resultater.
Cardio er en fordel for alle – også ældre
Det er godt for alle at få gang i kredsløbet med cardio. Det er f.eks. yderst vigtigt for ældre, at de så vidt muligt dyrker en form for konditionstræning. Hvis det ikke er muligt at løbe, så er det heldigvis også mange andre muligheder for at få pulsen op. Så det er bare om at komme i gang og finde den træningsform, som du finder sjovest og mest motiverende.
Få gang i kredsløbet med en Bootcamp
Vil du gerne have en erfaren og professionel fysioterapeut til at hjælpe med at komme i gang med cardio, så er en Bootcamp fra Fysio Bootcamp en god idé. Her vil en fysioterapeut vejlede i, hvordan du kan udføre øvelser, som kan få gang i kredsløbet – alt sammen med fokus på dine behov og aktuelle tilstand. Det foregår i hold, hvilket også er med til at styrke motivationen til træning.