Allergier påvirker utroligt mange af os i hverdagen. Det anslås, at ca. 25 % af danskerne lider af en eller anden form for allergi, mens op til 50 % selv hævder at lide af allergi. Derfor er allergier yderst udbredt, og faktisk er der flere og flere af os, som udvikler en eller anden form for allergi. Årsagen til at vi i højere og højere grad udvikler allergiske reaktioner, er ukendt, mens den usunde livsstil i Vesten er muligvis en af grundene.
Hvad er allergi?
Helt generelt er allergier immunforsvarets reaktion på et fremmed stof, der ellers er harmløst. Imidlertid vurderer immunforsvaret, at et ellers ufarligt stof er en sundhedsrisiko, og derfor reagerer det for at bekæmpe dette stof. Immunforsvarets reaktion viser sig hos allergikere ved f.eks. røde og kløende øjne, løbende næser og kløende og irritabel hud. Mens allergier hos nogle kan være relativt harmløst, kan det hos andre være livstruende – f.eks. hvis man ikke kan trække vejret pga. en allergisk reaktion.
Typer af allergier
Der findes mange forskellige typer af allergier, hvoraf nogle er meget hyppige, mens andre er sjældne. De mest kendte og hyppige former for allergi er pollenallergi (høfeber), husstøvmiddelallergi, allergi over for dyr som katte og hunde, allergier over for bestemte fødevarer (f.eks. peanuts og gluten) og latexallergi. Derudover findes der også allergi over for parfume, farvestoffer og bestemte metaller. Allergier kommer altså i mange forskellige former og typer, som kan ramme allergikere med mange forskellige symptomer.
Hvorfor rammes man af allergier?
Det er svært at finde den helt klare årsag til allergier, men der er utvivlsomt genetik involveret. Således er der 40-50% risiko for at få en bestemt type allergi, hvis begge ens forældre lider af den. Der er også langt flere, der lider af allergier i dag end tidligere; f.eks. er der dobbelt så mange, som lider af høfeber i dag end i 1960’erne. Man kender ikke grunden til, at flere og flere lider af allergi, men mindre ophold i naturen, overvægt og usund livsstil og øget forurening er måske nogle af forklaringerne.