Fedme og overvægt

***

Del:
Et billede af overvægt

Vi bliver mere og mere overvægtige i Danmark år for år. Til trods for at der har været massiv fokus på kostråd og anbefalinger til motion fra myndighedernes side, så har det ikke ændret på, at en større del af den danske befolkning bliver overvægtige hvert eneste år. Årsagerne til overvægt er mange og komplicerede, hvor både arv og miljø har en betydning. Der er dog næppe meget tvivl om, at vores stillesiddende liv med let adgang til kaloriefyldt mad har en stor betydning for, at vi i dag er så overvægtige.

Hvornår er man overvægtig?

Den målemetode, som typisk bruges til at afgøre, om man er overvægtig eller ej, er BMI. BMI er en generelt en målemetode, som bruges til at måle forholdet ml. højde og vægt. Overordnet har BMI forskellige kategorier, alt efter om man er under-, normal- eller overvægtig. Hvis BMI’en er over 25, tilhører man den overvægtige kategori, mens en BMI over 30 kategoriseres som fedme. Du kan læse mere om BMI og måle din egen her.

Hvorfor bliver man overvægtig?

Grunden til at nogle bliver overvægtige er i udgangspunktet ret simpel: kalorieoverskud, altså at du indtager flere kalorier, end du forbrænder. Hvis du over en længere periode spiser meget kaloriefyldt mad, uden at du på tilsvarende vis dyrker meget motion, ja, så er der en stor risiko for, at du tager på. Dog er forklaringen alligevel ikke helt så simpel, for der er forskel på den enkelte i forbrænding af kalorier. En faktor som f.eks. tarmflora har betydning for, om man har højere risiko for at blive overvægtig.

Derudover er der utroligt mange fristelser i dag, som kan være svære at modsætte sig. Vi ser dagligt reklamer for fastfood og usund mad over alt på internettet og i gadebilledet. Priserne for den usunde mad er også faldet kraftigt, så det faktisk i dag er blevet billigere at leve usundt end at leve sundt. Det kræver derfor en stærk modstandskraft, hvis vi vil modsætte os de fristelser om kalorierig mad, som vi møder overalt.

Vores kroppe vil indtage så mange kalorier som muligt

Når vi forsøger at spise sundt og færre kalorier, så er vi ofte i kamp med vores egne kroppe. Vi er nemlig evolutionært bygget på den måde, at vi vil indtage så mange kalorier som overhovedet muligt. Grunden til dette er, at vores kroppe fysiologisk stadig befinder sig i fortiden, hvor der var mangel på mad. Derfor var det dengang smart, at vi kunne indtage så mange kalorier som muligt, når der var adgang til kalorierig mad. Desværre er denne mekanisme ikke så smart i dag, hvor det snarere handler om at begrænse kalorieindtaget.

Overvægt og fedme er blevet en folkesygdom

I dag er der i mange lande flere mennesker, som enten er overvægtige eller fede, end der er normal- eller undervægtige. I USA – som er det land i verden med flest overvægtige – anslår verdenssundhedsorganisationen WHO, at hele 80 % af alle mænd er overvægtige og 35 % er fede. Fra 1960 til i dag er amerikanske mænds gennemsnitlige vægt steget fra 73,5 kg til 89 kg, mens amerikanske kvinders gennemsnitlige vægt er steget fra 63,5 kg til 73,5 kg. Overvægt i Danmark ser heller ikke meget bedre ud, hvor det skønnes, at over halvdelen af alle danskere er overvægtige.  

Der skal altså gøres noget, for at fedmeepidemi i især Vesten bekæmpes! Overvægt og især fedme er nemlig forbundet med mange forskellige sygdomme, som kan betyde tidligere død, og som kan give mange komplikationer i hverdagen.

Sygdomme i forbindelse med overvægt og fedme

Der er en lang række sygdomme, der er større risiko for at udvikle, hvis man lider af overvægt og især fedme. Hvis man er overvægtig, men ellers er i god form, så er der dog ikke nødvendigvis den samme risiko for at udvikle sygdommene. Sygdommene, der er større risiko for ved overvægt, er bl.a.:

  • Nogle former for cancer
  • Slidgigt
  • Diabetes (type 2)
  • Hjerte-kar-sygdomme
  • Forhøjet blodtryk
  • Blodpropper

Dette er blot nogle af sygdommene, og der kan nævnes adskillige andre sygdomme, som man er i større risiko for at udvikle som overvægtig og fed. Derfor er overvægt ofte forbundet med en stor sundhedsrisiko.

Hvad du kan gøre for at tabe din overvægt?

Hvis du er overvægtig og ønsker at tabe dig, så skal du både lægge en plan for din kost og træning. Det kræver nemlig, at du både får øget din forbrænding gennem træning og nedsat dit kalorieindtag gennem kost. Selvom det er godt henholdsvis at træne mere eller at spise sundere, så er det klart mest effektivt at kombinere dette for at få de bedste resultater i vægttabet. Det er også en god idé at få implementeret motion i hverdagen – f.eks. ved at gå eller cykle på arbejde, eller ved at sørge for at sidde så lidt ned som muligt.

Få hjælp til vægttab af overvægt hos Fysio Bootcamp

Fysio Bootcamp er eksperter i at hjælpe folk med vægttab. Gennem specifikt udarbejdede træningsforløb og kostplaner fra os kan du komme i mål med dit vægttab. Kostplanerne og træningsforløbene er tilpassede dine mål og ønsker. Hvis du f.eks. ønsker at tabe dig, kan der udarbejdes en helt specifik kostplan til dette fra Fysio Bootcamps eksperter i ernæring og sundhed. Du kan også tilmelde dig en af vores mange Bootcamps i hele landet, hvor du har mulighed for at træne i hold og få gode råd til træning og øvelser, som kan få dig i mål med dit vægttab.  

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Kvinde der laver en workout

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Kvinde der laver en workout

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Kvinde der laver en workout