En tennisalbue er en almindelig overbelastningsskade, som især rammer efter 40 års-alderen. Selvom det er en almindelig lidelse, så kan en tennisalbue føles meget smertefuldt og være en hæmsko for fysiske aktiviteter i hverdagen. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at få behandling for din tennisalbue. Der findes også forskellige øvelser til hverdagen, som kan afhjælpe en tennisalbue, så du igen kan få fuld mobilitet.
Hvad er en tennisalbue?
Til trods for navnet er en tennisalbue ikke en skade, som kun rammer tennisspillere. Grunden til navnet er, at en tennisalbue er en overbelastningsskade på ydersiden af albuen, hvilket er en muskulatur, som især bruges hos tennisspillere. Dog kan overbelastningen sagtens komme af mange andre typer aktiviteter, som intet har med tennis at gøre, såsom arbejde ved computer, løft og andre sportsaktiviteter end tennis. Faktisk udgør tennisspillere kun 5-8 % af alle med diagnosen.
Den medicinske betegnelse for en tennisalbue er det knap så mundrette navn Epicondylitis lateralis humeri. Lidelsen rammer årligt 1-3 % af befolkningen. Typisk vil en tennisalbue opstå på grund af gentagne udstrækninger af hånd- og fingerled, som altså kan have årsag i mange forskellige typer aktiviteter.
Hvordan føles det at have en tennisalbue?
Det kan være meget smertefuldt at have en tennisalbue. Smerterne opstår ved knoglefremspringet på albuens yderside, som føles meget ømt. Håndleddet kan også føles svagt, så du pludseligt kan have svært ved at udføre aktiviteter med din hånd. Smerterne fra albuen kan sprede sig, så du også kan føle smerte i overarmen og underarmen. Da du selvsagt bruger håndleddet til mange forskellige aktiviteter i hverdagen, er det vigtigt, at du får den rette behandling for en tennisalbue, så du kan komme tilbage en hverdag uden smerter.
Behandling af tennisalbue
Fysio Bootcamps kompetente fysioterapeuter er klar til at hjælpe dig med behandling af en tennisalbue, så du kan komme tilbage til en hverdag uden hæmmende smerter. Fysio Bootcamp tilpasser også træningen, så din tennisalbue ikke bliver overanstrengt. Samtidig vil et træningsforløb blive indrettet, så du ikke bliver påvirket af dine smerter fra tennisalbuen, når du er en del af træningsaktiviteterne.
Der er dog også en række øvelser, som du selv kan udføre for at afhjælpe tennisalbuen. Desuden er der en række gode råd til, hvordan du kan indrette dine aktiviteter i hverdagen, så din tennisalbue ikke bliver forværret og for smertefuld. Tre gode råd er f.eks. disse:
Undgå aktiviteter, som fremprovokerer smerte i albuen
Hvis du oplever, at bestemte aktiviteter i din hverdag fremprovokerer en smerte i din albue, så skal du undgå disse, da det ellers kan resultere i en forværring af din skaden. Smerte må kun opstå under specifikke øvelser.
Ro og pauser lindrer smerter, men hjælper ikke på behandling af tennisalbuen
Selvom ro og pauser kan virke smertelindrende for din tennisalbue, så er det ikke en metode til at behandle tennisalbuen, men er mere en form for symptombehandling.
Støttebind
Et støttebind kan være smertenedsættende, når du har en tennisalbue. Dog er det ikke en decideret behandlingsmetode af tennisalbue, men i stedet noget som du kan bruge for at undgå smerter i hverdagen.
Øvelse til tennisalbue
Følgende øvelse er udført af vores fysioterapeut, Anders Skriver. Denne øvelse kan være med til at afhjælpe en tennisalbue og er derfor oplagt til hjemmeøvelser og kan med fordel bruges i din hverdag. Selve øvelsen er opbygget på følgende måde:
- Læg armen på en overflade, f.eks. et bord. Her kan det være, at du sidder på en stol foran et bord.
- Armen skal være placeret således, at hånden er ud over kanten på bordet.
- Løft derefter hånden op og ned med en vægt eller en vandflaske med en vægtbelastning, som passer til dit niveau.
Øvelsen må gerne laves 8-12 gange af 3 sæt hver anden dag. Efter lidt tid, hvor du har trænet, burde der være sket fremskridt, så du langsomt kan øge vægten.
Undgå for meget smerte ved genoptræning
Det er normalt at føle smerte, når du genoptræner en tennisalbue. Men det er også meget vigtigt, at du er opmærksom på, at du ikke kommer til at opleve for meget smerte, og at du også undgår overtræning. En tommelfingerregel er, at dit smerteniveau ikke må overstige 4-5 på en smerteskala fra 0-10, hvor 0 er ingen smerte, og 10 er den værst tænkelige smerte ved genoptræningen. Hvis du overstiger 4-5 på denne smerteskala, skal du i så fald afbryde din øvelse, mindske vægtbelastningen og begynde igen, når smerten er forsvundet.
Kontakt Fysio Bootcamp for hjælp
Fysio Bootcamp har mange tilbud, som kan være med til at behandle en tennisalbue. Derfor skal du ikke tøve med at kontakte os, så vi sammen kan finde en løsning, som kan afhjælpe lige netop dit problem. Vi er en gruppe af erfarne og højt professionelle fysioterapeuter, som er klar til at tilpasse en behandling efter dine behov og ønsker.