Smerter i håndled over en længere periode kan skyldes seneskedehindebetændelse. Til trods for sit vanskelige navn er det en ret almindelig lidelse, som især rammer mange kvinder. Seneskedehindebetændelse er en overbelastningsskade, som typisk opstår efter for lang tids overaktivering af hånden. I mange tilfælde går skaden over af sig selv, men i nogle tilfælde er det nødvendigt med behandling – f.eks. i form af fysioterapi.
Hvad er seneskedehindebetændelse?
Som nævnt er seneskedehindbetændelse en overbelastningsskade. Lidelsen skyldes en irritation i muskelsenerne i håndleddet. Typisk opstår en seneskedebetændelse – som lidelsen også kaldes – efter stor belastning med gentagne bevægelser over en længere periode. Ud over at det gør ondt i håndled, viser seneskedebetændelse sig ved svagere kraft i hænder, hvor det især er svært at bevæge tommelfingeren og håndleddet.
Oversigt over symptomer
Nogle af symptomerne ved seneskedehindebetændelse er allerede nævnt. Dog kan du her få en oversigt over de symptomer, som kan være tegn på seneskedebetændelse:
- Smerter i håndleddet ved bevægelser og brug
- Hævelse ved håndleddet
- Nedsat styrke i tommelfinger og håndled
- Problemer med at holde og løfte tunge genstande
Behandling af seneskedehindebetændelse
Typisk går seneskedehindebetændelse over af sig selv, hvis den holdes i ro i nogle uger. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt med behandling, hvis smerter i håndled fortsætter i en lang periode. Her findes der en række forskellige behandlingsmuligheder. En mulighed er en operation, som dog kun i sjældne tilfælde er nødvendigt. Ellers kan støttebind evt. også afhjælpe skaden. Fysioterapi er også en god mulighed, da fysioterapeutisk behandling kan hjælpe til både at lindre smerterne og til at forebygge skaden i fremtiden.