Smerter i lænden er blevet en folkesygdom i Danmark. Faktisk viser undersøgelser, at helt op imod 80 % af danskerne på et tidspunkt i løbet af livet vil have ondt i lænden. Da vi i højere og højere grad lever et stillesiddende liv med for lidt motion og overvægt, vil der næppe være færre problemer med lændesmerter i fremtiden. Dog er der heldigvis en masse, som du selv kan gøre for at afhjælpe og forbygge lændesmerter, hvilket vil blive belyst i denne artikel.
Hvad er lændesmerter?
Lændesmerter er en tilstand, som har mange betegnelser – de bliver således både kaldt hekseskud, hold i ryggen og lumbago. Grundlæggende viser lændesmerter sig dog i lænden, dvs. den nederste del af ryggen. Afhængigt af skaden kan lændesmerter enten opstå akut eller gradvist; f.eks. vil ’hekseskud’ eller ’hold i ryggen’ ofte opstå akut efter et løft eller en forkert bevægelse. Det viser sig typisk ved store smerter, hvor det er svært at bevæge sig. Smerten kan også brede sig til benene, balderne og de øvre dele af ryggen.
Smerter i lænden kan deles op i kort- og langvarige lændesmerter. Kortvarige smerter varer i op til 6 uger, mens langvarige kan vare i op til 12 uger. Langt de fleste lændesmerter kommer man sig over uden behandling i løbet af et par uger. Dog kan det ske, at der er nogle smerter i lænden, som er så invaliderende, at det er nødvendigt med mere intensiv behandling. I nogle tilfælde kan en diskusprolaps f.eks. være årsag til lændesmerter.
Hvorfor opstår smerter i lænden?
Ofte er det faktisk ret svært at klarlægge, hvorfor man har ondt i lænden. Der kan ikke findes en præcis forklaring på, hvordan smerterne er opstået. Dog kan det til tider opstå akut – det kan f.eks. være ved tunge løft eller en forkert bevægelse i forbindelse med motion. Andre årsager kan være overbelastninger eller overstrækning i et ledbånd i ryggen, som kan være årsag til smerterne.
Det har også vist sig, at der kan være psykiske årsager til, at man har ondt i lænden. Lidelser som stress, depression og angst kan øge risikoen for kroniske smerter i ryggen.
Hvad skal du gøre, hvis du har ondt i lænden?
Det bedste, du kan gøre for din lænd, hvis du har smerter, er at dyrke motion. Selvom motion og bevægelse typisk ikke er noget, som du ville have lyst til, når det gør ondt i lænden, så er det den bedste måde at afhjælpe smerterne. Du kan evt. starte roligt ud med din motion og din træning, men jo hurtigere, du kommer i gang, jo hurtigere bliver smerterne i lænden lindret.
Hvis smerterne fortsætter i længere tid og er meget invaliderende, så er det en god idé at få fat i en fysioterapeut. En fysioterapeut kan hjælpe dig med specifikke behandlinger og øvelser, som kan hjælpe dig med at komme dig over dine rygsmerter. Derfor kan du hurtigere komme dig over dine smerter og undgå, at de bliver kroniske.
Øvelser for lænden
Der findes en række øvelser, som du kan bruge, hvis du gerne vil have en stærkere ryg, som er mere modstandsdygtig over for smerter i lænden. Da der er mange forskellige årsager til smerter i lænden, er der også mange forskellige øvelser, som kan være relevante. Dog er det generelt en god idé, at muskler og led bliver trænet og bevæget, så de bliver trænet og styrket. Det er imidlertid en god idé at kontakte en fysioterapeut, hvis smerterne fortsætter, så du kan få individualiserede øvelser til din lænd.