Der er næppe meget kost, der skiller vandene som kulhydrat; der er dem, som mener, at det er absolut nødvendigt for en sund diæt, mens andre sværger til en kost uden kulhydrater, da de mener, at kulhydrat er skadeligt for kroppen. Men hvad siger forskningen om kulhydrat? Er det godt for kroppen, eller skal man undgå det, hvis man gerne vil tabe sig? Det spørgsmål vil dette blogindlæg dykke ned i.
Hvad er kulhydrater?
Kulhydrat kan man – populært sagt – kalde kroppens brændstof. Det er det, som giver vores muskler energi, så de kan udføre deres arbejde. Derfor er det helt nødvendigt for musklerne at få kulhydrat, for at de kan præstere. Uden kulhydrater er musklerne nødt til at tære på fedtdepoterne for at få energi nok til at kunne præstere optimalt.
Kulhydraterne kan – forsimplet – deles op i hurtige og langsomme. Hurtige kulhydrater er dem, som hurtigt tilfører kroppen energi uden at tilføje specielt mange vitaminer og mineraler. Disse findes typisk finder disse i slik, is og kage, og vi skal helst undgå dem, da de kan ophobe sig som fedt, hvis de ikke hurtigt forbrændes. Langsomme kulhydrater optages modsat langsomt i kroppen. Disse findes f.eks. i nødder, frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter. Dem skal vi helst have mange af.
Kilder til kulhydrater i kosten
Mange forskellige fødevarer indeholder i en eller anden grad kulhydrat. Typisk opdeles fødevarer med kulhydrat i følgende kategorier:
- Kostfibre: Kostfibre er en undergruppe af kulhydrater. Disse findes især i fuldkornsprodukter og grøntsager
- Stivelse: Denne type af kulhydrater findes i produkter som ris, pasta, kartofler og brød
- Hvid sukker: Denne ’’hurtige’’ kulhydrat er den type kulhydrat, som findes i kager, læskedrikke og slik, foruden selvfølgelig sukker i sig selv.
Mængden af kulhydrat i de forskellige fødevarer afveksler meget. I denne artikel er det beskrevet, hvor stor en mængde af forskellige fødevarer der skal til for at få 10 gr. kulhydrat:
- 15 gr. fuldkorn
- 20 gr. brød
- 100 gr. frugt
- 50 gr. kartofler
- 200 gr. grøntsager
Er kulhydrater slemme i forhold til vægtøgning?
Der er flere, som mener, at kulhydraterne har mange negative effekter på kroppen. Især i forhold til vægtøgning sværger mange til en kost uden kulhydrater – de mest kendte kure uden kulhydrat er nok Atkins-kuren og ”Low Carb High Fat” (LCHF – dvs. en kur med få kulhydrater og høj mængde af fedt). Disse kostretninger mener simpelthen, at kulhydrat skal fjernes fra maden, for at det er muligt at tabe sig. Men hvad siger forskningen om kulhydraterne? Er det muligt at have en kost med mange kulhydrater og samtidig tabe sig?
En nyligt udgivet forskningsrapport fra 2022 fra Cochrane, som er en britisk forskningsinstitution, der undersøger sundhedsspørgsmål, konkluderer, at en diæt med få kulhydrater ikke er bedre for vægttab end en diæt med kulhydrater. Rapporten tager udgangspunkt i de bedste studier om diæter med kulhydrater vs. diæter med få kulhydrater, og ud fra disse kan der ikke ses øget vægttab i diæter med få kulhydrater. Rapporten undersøger vægttabet i et perspektiv på to år, hvor diæter med en lille mængde kulhydrater ikke var bedre end dem med en del kulhydrater.
I stedet for at fokusere på at undgå kulhydrat i kosten burde fokus i stedet være at spise varieret, at spise masser af grøntsager og at undgå at spise for meget fed, sukker og kød. Ja, i det hele taget handler det faktisk om at følge ens sunde fornuft frem for smarte madtrends. Her er det en god idé at følge de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, som for langt de fleste er de bedste råd at følge i forhold til den rette kost.
En kostplan kan give inspiration til sund mad
Hvis man savner inspiration til en sund og varieret kost, kan en kostplan fra Fysio Bootcamp give inspiration til en sund og lækker kost til hverdagen. Kostplanen er lavet på en overskuelig måde til hverdagen, så alle kan være med. På denne måde kan du være sikker på at få en sund og nærende kost – til fordel for kroppen.