Du har højest sandsynligt hørt om BMI før. Det er nemlig en meget kendt målemetode, som bruges til at få en fingerpeg, om ens vægt er inden for det normalvægtige område, eller om man er undervægtig eller overvægtig. Du skal være opmærksom på, at din BMI langt fra er den eneste målingsmetode, som har betydning for din sundhedstilstand, hvilket også vil blive beskrevet i denne artikel.
Hvad er BMI?
BMI er en forkortelse for Body Mass Index. Kort fortalt måler det forholdet mellem din krop og højde, og ud fra dette forhold bliver det vurderet, om du er normal-, over- eller undervægtig. Oprindeligt blev målemetoden udviklet af den belgiske matematiker L.A.J Quételet og har efterfølgende været bredt anvendt til f.eks. session og andre områder, hvor det er nødvendigt at måle sundhedstilstanden hos den enkelte og i samfundet.
BMI-skala
BMI-skalaen har fire forskellige kategorier:
Under 18,5: Du er undervægtig
18,5-25: Du er normalvægtig
25-30: Du er overvægtig
Over 30: Du er svært overvægtig
Det kan derfor siges, at det – ifølge skalaen – er mest ideelt at befinde sig inden for det normalvægtige område, dvs. en BMI fra 18,5-25. Det er især problematisk at have en værdi over 30, mens det modsat også er meget problematisk at have en BMI under 16. Igen skal det dog understreges, at der er store individuelle forskelle, som gør, at BMI ikke skal misforstås som den eneste indikator for en god sundhedstilstand.
Beregn BMI
Du kan selv forsøge at beregne din egen BMI. Den udregnes nemlig ud fra dette regnestykke:
Vægt (KG) / Højde * Højde (i M) = BMI
Udregning kan eksemplificeres med en person, som er 1,7 m, og som vejer 60 kg:
60 / (1,7*1,7) = 20,8.
Det vil sige, at denne fiktive person befinder sig inden for det normalvægtige område med sit tal på 20,8.
BMI er langt fra den eneste indikator for sundhed
Hvis du har en BMI, som ikke befinder sig inden for 18,5-25, skal det ikke forstås på den måde, at du så nødvendigvis er usund. Et BMI-tal giver kun et overfladisk overblik over forholdet mellem din vægt og din højde, og der er mange andre faktorer, som også har en betydning for din sundhed. Derudover kan du hurtigt få en høj BMI, hvis du har en stor muskelmasse, som eksempelvis bodybuildere typisk har.
Det, som du også skal være opmærksom på i forhold til din sundhedstilstand ud over din vægt, er f.eks. fedtprocent, dit daglige aktivitetsniveau og din kondition.
Vi bliver mere og mere overvægtige
Det kan imidlertid ses, at danskerne bliver bare mere og mere overvægtige. Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017 viser, at hele 51 % af danskerne har en BMI på over 25 og dermed er overvægtige, mens 17 % lider af decideret fedme (BMI over 30 %). Siden 1987 er antallet af overvægtige danskere fordoblet, mens antallet af svært overvægtige er steget med næsten 75%. Der er derfor næppe nogen tvivl om, at udviklingen i antallet af overvægtige i Danmark er problematisk, og at der er behov for, at vi bliver mere aktive og spiser sundere.
Kom i gang med din sunde livsstil hos Fysio Bootcamp
Hvis du gerne vil tabe nogle kilo, eller hvis du gerne bare vil være mere aktiv, så skal du tage på en Bootcamp hos Fysio Bootcamp. Her vil du med hjælp fra uddannede fysioterapeuter få vejledning til træning og aktiviteter, som er tilpasset dit aktuelle niveau. Det foregår i det fri og i hold, så du får også frisk luft og fællesskab ud af at deltage.
Derudover kan du også få lavet en kostplan fra os, som er skræddersyet til netop dig. Ud fra dine ønskede mål – om det så er vægttab eller øgning af muskelmasse – vil der blive lavet en kostplan, så du netop kommer i mål med den krop, som du ønsker. Kostplanen vil blive udarbejdet af vores eksperter i sundhed og ernæring.