Coretræning har været populært inden for træningsverden siden 1990’erne. Ofte er denne træningsform blevet lovprist som den helt ideelle form for træning, som kan styrke hele kroppen og forebygge og lindre rygsmerter. Selvom det er godt at have en stærk core, så viser nyere forskning dog, at en stærk core i sig selv ikke nødvendigvis forebygger rygsmerter. Læs med her, og lær også om, hvad coren (kaldes bl.a. ’kropsstammen’ på dansk) består af, og hvordan du kan styrke den.
Hvad består coremuskulaturen af?
Vores core består helt overordnet af vores rygmuskulatur og mavemuskulatur. Selvom det faktisk er omdiskuteret, hvad vores coremuskulatur egentlig er, så er der bred enighed om, at musklerne i ryggen og maven er centrale for kropsstammen.
Coremuskulaturens funktion er primært at holde rygsøjlen stabil. Her kan man have henholdsvis en stærk eller udholdende core, alt efter hvilken træning man dyrker. Dyrker man tung vægtløftning, er det nødvendigt med en stærk core, mens der er nødvendigt med en udholdende cores, hvis man dyrker træning med belastning af kroppen over lang tid.
Hvorfor er det nødvendigt med coretræning?
Vigtigheden af at træne coremuskulaturen med specifikke øvelsen er en anelse omdiskuteret. Nogle mener, at coreøvelser f.eks. er unødvendige, hvis man laver styrketræning som dødløft og squat. Ikke desto mindre kan coretræning hjælpe til at styrke stabiliteten i hele kroppen, herunder især rygsøjlen. Det hjælper både i hverdagens opgaver, og når man skal træne kropsstyrke og kondition.
Hjælper coretræning på rygsmerter?
Mange mener, at det er godt ved problemer med rygsmerter at træne sin coremuskulatur. Imidlertid er dette meget omdiskuteret, da mange undersøgelser faktisk peger i retningen af, at en styrket core ikke har en stor indflydelse på rygsmerter. Det er bl.a. beskrevet i dette indlæg. Undersøgelser påpeger f.eks., at det er lige så effektivt ved rygsmerter at udføre generel bevægelse såsom gåture. Man kan bl.a. læse mere om rygøvelser her, og hvad man generelt skal være opmærksom på for at styrke ryggen muskulatur og smidighed.
Coretræning til at styrke kropsstammen
Coretræning kan opdeles i statiske og dynamiske øvelser og øvelser med høj eller lav belastning. Statiske coreøvelser er øvelser med lille variation i kropsbevægelserne. I de dynamiske coreøvelser er der modsat mange forskellige typer bevægelser i træningen. Høj eller lav belastning handler om, hvor stor vægtbelastningen er i øvelserne.
Et klassisk eksempel på en øvelse til at styrken core er planken. Denne øvelse er utroligt nem at udføre, og den er samtidig effektiv til at styrke coren – hvis man udfører den korrekt. Planken er i udgangspunkt en relativt statisk øvelse, men den kan gøres mere dynamisk ved at implementere bevægelser i øvelsen – f.eks. en sideplanke med bevægelser med den ene arm strakt op i luften.
Helt almindelige ryg- og maveøvelser kan også styrke coren. Det kan både være crunches, hvor man laver mavebøjninger på ryggen. Rygbøjninger på maven kan også styrke coremuskulaturen og give en bedre stabilitet i ryggen.
En Bootcamp kan både styrke coren og hele kroppen generelt
Med en Bootcamp får du både styrket kroppen samt en bedre kondition. Hvis du oplever rygsmerter, er det også en fordel at være en del af en Bootcamp, da bevægelse og helkropstræning er effektivt til at lindre rygsmerter. Dermed vil du efter en Bootcamp opleve at være kommet i bedre form, at have fået en stærkere krop og at have et større overskud i hverdagen – foruden en styrket core naturligvis.