Der er næppe mange, som i dag tror, at store mængder sukker er decideret sundt for os. Men sukkerets skadelighed for vores kroppe er der stadig en del diskussion og uenighed om. Nogle mener, at sukker er skadeligt for os og en af de primære årsager til nutidens livsstilssygdomme, mens andre mener, at dette er en overdrivelse. Dette indlæg vil dykke ned i aktuel forskning om sukkerets indvirken på vores kroppe for at undersøge, hvor farligt sukker er for os.
Hvorfor er sukker skadeligt for kroppen?
I lang tid troede man, at sukkerindtag ikke var særligt usundt. I 1970’erne var det f.eks. fedtet og ikke sukkeret, som forskerne mente var hovedfjenden for folkesundheden. Forskerne troede simpelthen, at sukker ikke kunne omdanne sig til fedt i menneskekroppen, hvorfor det ikke havde nogle særlige sundhedsmæssige konsekvenser. Samtidig var der ikke fokus på, den indflydelse sukkerindtag kan have på andre livsstilssygdomme som hjerteproblemer og forhøjet blodtryk.
Dog har forskere i dag påvist, at en af de store sundhedsmæssige problemer med sukkerindtag netop er, at kroppen omdanner sukkeret til fedt. Dette betyder, at kroppen får store fedtdepoter ved at indtage meget sukker – og det er især den farlige ’’brune’’ fedt omkring organerne, som dannes af kroppen ved stort sukkerindtag. Sukker kan også forårsage forhøjet blodtryk, problemer med hjertet og ikke mindst diabetes. Dermed er der i allerhøjeste grad mange sundhedsmæssige konsekvenser ved stort sukkerindtag. Især sukker i form af fruktose i sodavand og slik er farligt for kroppen.
Hvor meget sukker må man maksimalt spise dagligt?
Det maksimale daglige sukkerindtag er til en vis grad individuelt, da sygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes og overvægt kan gøre, at sukkerindtaget skal begrænses. Ellers anbefaler WHO (verdenssundhedsorganisationen), at sukker maksimalt udgør 10 % af det daglige energiindtag.
Nogle forskere mener dog, at 10 % sukkerindtag er for højt. Forskning viser en markant stigning i tandproblemer som huller i tænderne ved et dagligt sukkerindtag på 10 %. Nogle forskere anbefaler et maksimalt sukkerindtag på 5 % eller endda 3 % af det daglige energiindtag.
Er sukker lige så afhængighedsskabende som narko og alkohol?
På trods af at sukker bestemt kan være vanedannende, så er der stor diskussion om, hvor afhængighedsskabende det egentlig er. På den ene side er der forskere, som ud fra rotte- og museforsøg mener at kunne påvise, at sukker aktiverer de samme områder i hjernen, som narko- og alkoholmisbrug gør. På den anden side er der forskere, som mener, at dette er en overdrevet konklusion, og at rotte- og museforsøg ikke kan overføres til mennesker.
Konsensus lader til at være, at sukker nok er vanedannende, men at det ikke kan sammenlignes med narko- eller alkoholafhængighed. F.eks. får man ikke deciderede abstinenser, som man ser det ved narko- og alkoholafhængighed, hvis man ikke får sukker. Sukker kan sammenlignes med koffein, da begge kan skabe en let afhængighed, dog ikke på niveau med stærkere rusmidler. Dog bør man være opmærksom på, at et højt dagligt sukkerindtag kan føre til en form for psykologisk afhængighed, hvilket kan være problematisk.
Tænk over sukkerindtaget – uden at overdrive
Generelt handler det om at spise varieret og undgå for mange søde sager i dagligdagen. Derfor skal sukkerindtaget af slik og søde sager helst begrænses til en enkelt gang om ugen. Nogle undgår sukker så meget, at de ender med ekstrem adfærd, hvor sukker er helt forbudt. Dette er heller ikke heldigt, da det kan præge hverdagen og familielivet negativt. I stedet må rådet være at skære ned på sukkerindtaget i hverdagen og begrænse det til fredags- eller lørdagshyggen foran TV’et i weekenden.
Få hjælp til et sundt og aktivt liv med Fysio Bootcamp
Ønsker du at leve sundt og aktivt? Fysio Bootcamp tilbyder fysioterapeutisk træning og skræddersyede kostplaner for at støtte dig på vejen til bedre velvære. Med både Bootcamp og en tilpasset kostplan åbnes vejen for en sundere hverdag ved at tilbyde både fysisk aktivitet og sund kost efter individuelle behov.