Stofskifte og forbrænding

***

Del:
Et billede af en kvinde, der træner intenst for større forbrænding

Mange forklarer deres vægt ud fra stofskiftet. Er man overvægtig, vil flere begrunde det med et lavt stofskifte, men adskillige slanke personer – som ellers er inaktive – forklarer det med et højt stofskifte og dermed en høj forbrænding. Men hvordan forholder det sig med stofskiftet – og hvilken betydning har stofskiftet for vores forbrænding og dermed vores kropsvægt? Det vil dette blogindlæg dykke ned i.

Hvad er stofskifte?

Selvom stofskiftet primært bliver forbundet med vores forbrænding, så er det dog meget mere end dette og har betydning for alle kroppens celler. Stofskiftet har eksempelvis betydning for faktorer som aldring, kalorieforbrænding og helbred. Processerne i stofskiftet foregår ved, at stofskiftehormonerne (thyroxin og trijodthyrin) dannes i skjoldbruskkirtlen, som er en lille kirtel foran på halsen. Denne hormonproduktion styres helt overordnet af hypofysen, som sender hormoner ned til skjoldbruskkirtel gennem blodbanen.

Stofskiftes betydning for forbrændingen

Stofskiftet har en betydning for vores forbrænding og dermed også vores vægt, hvor et højt stofskifte øger forbrændingen, mens et lavt stofskifte sænker forbrændingen. Dog er både et alt for lavt og højt stofskifte ofte forbundet med sygdomstilstande, og derfor er det bestemt ikke i sig selv godt at have hverken et meget højt eller lavt stofskifte. I forlængelse af dette er det også vanskeligt at stimulere stofskiftet til at blive højere for at øge forbrændingen – f.eks. gennem chili eller kaffe. Det er langt bedre at øge forbrændingen gennem kost og motion.

Hvilestofskiftet

Hvilestofskiftet er vores grundlæggende forbrænding – altså den forbrænding vi har, når vi ikke er aktive. Forbrændingen bruges i hvilestofskiftet til at holde kroppen i live ved at bruge energi på hjertet, hjernen, leveren og vores andre organer. Hvilestofskiftet udgør omtrent halvdelen af vores normale forbrænding i løbet af en dag – dog med store individuelle forskelle.

Stofskifte ved indtag af et måltid

I forbindelse med at vi indtager mad, så aktiveres vores stofskifte også. Denne del af stofskiftet udgør omtrent 10 % af vores samlede forbrænding.

Stofskifte ved fysisk aktivitet

Stofskiftet ved fysisk aktivitet er den del af stofskiftet, hvor der er størst individuelle forskelle. Denne del af stofskiftet udgør ml. 20-40 % af vores samlede forbrænding. Hvis vi f.eks. har et arbejde med meget fysisk aktivitet, så vil forbrændingen naturligt stige, mens jobs uden fysisk aktivitet vil resultere i lav forbrænding, hvis der ikke dyrkes motion i fritiden.

Højt stofskifte

Mange kan måske have en opfattelse af, at jo højere ens stofskifte er, jo bedre er det for ens sundhed. Dog er det ikke sådan, da et for højt stofskifte kan resultere i mange ubehagelige symptomer. Selvom et højt stofskifte kan resultere i vægttab, så er der også mange andre og mere ubehagelige symptomer som nervøsitet, hjertebanken, muskeltræthed og koncentrationsbesvær. Årsagerne til et for højt stofskifte kan bl.a. være rygning og stress.

Lavt stofskifte

Lavt stofskifte er også forbundet med mange gener. Selvom lavt stofskifte typisk forbindes med vægtøgning, så er der også mange andre symptomer ved for lavt stofskifte. Eksempelvis kan for lavt stofskifte vise sig ved vægtøgning, træthed, forstoppelse og nedsat appetit. Årsagerne til for lavt stofskifte kan bl.a. være struma og indtagelse af for store mængde jod.

Hvordan udvikler stofskiftet og forbrændingen sig med alderen?

Generelt er der en forestilling om, at stofskiftet og forbrændingen falder med alderen. Det bruges også som en begrundelse fra mange om, hvorfor de var slankere som unge – de havde nemlig en højere forbrænding, lyder det typisk. Dog har en ny undersøgelse vist, at det kun delvist er sandt; selvom forbrændingen klart er højest i barndomsårene og klart er lavest for ældre over 60 år, så er stofskiftet og forbrændingen faktisk relativt stabil fra alderen 20-60 år. Dermed kan stofskiftet ikke bruges som undskyldning i sig selv for, at man tager på, når man bliver ældre!

Stofskiftet og slankekur

Jo mere man vejer, jo højere er forbrændingen. Derfor vil mange opleve, at det bliver sværere at tabe sig, når man falder i vægt. Grunden til dette er delvist, at forbrændingen er højere, fordi man simpelthen brugere mere energi på at bevæge sig, når man skal flytte rundt på flere kilo. En anden årsag er, at stofskiftet sænkes, når man taber sig, for at passe på energien i kroppen. Dermed falder forbrændingen og stofskiftet også helt automatisk, når man taber sig mange kilo, hvilket kan gøre slankekure besværlige i længden.

Vægttab opnås bedst ved kostplaner og motion

Frem for at forsøge at stimulere et højere stofskifte gennem metoder som f.eks. koffein og chili, så er det langt sundere og mere effektivt at opnå vægttab ved kostplaner og regelmæssig motion. Her er det f.eks. en mulighed med en kostplan fra Fysio Bootcamp, som kan laves ud fra vægttab som målsætning. Derudover er en Bootcamp fra Fysio Bootcamp en god idé, hvis du gerne vil have inspiration til øvelser, som kan booste forbrændingen.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Kvinde der laver en workout

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Kvinde der laver en workout

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Kvinde der laver en workout