Placebo

***

Del:
Placebo

Placebo er en af de mest interessante psykologiske fænomener. Du har nok hørt om begrebet ’placeboeffekt’ og har derfor en forståelse af, hvad begrebet dækker over. Dog vil der i denne artikel blive dykket endnu mere ned i placeboeffektens gåder, så du kan få en dybere forståelse af fænomenet. Desuden vil placebo blive sat i forbindelse med fysioterapeutisk behandling – herunder især smerte.

Hvad er en placeboeffekt?

Placebo effekt handler om, hvordan positive forventninger om behandlinger rent faktisk fører til fremgang, uden at behandlingen reelt set har nogen aktiv effekt. Hvis du f.eks. får tilbudt en kalkpille af en læge eller anden autoritet med det budskab om, at denne pille vil være stærkt smertereducerende, og at den bygger på den nyeste evidensbaserede forskning, så vil det – ifølge placeboeffekten – være sandsynligt, at den rent faktisk har en effekt. Især i forbindelse med smerte har det nemlig vist sig, at placebo har en stor effekt.

Selve behandlingsformens indflydelse på placebo

Placebo er altså, at selve troen på en behandling bliver en form for selvopfyldende profeti, hvor troen skaber effekten af behandlingen. Du kender det måske selv fra, at du tager en Panodil, hvis du har det dårligt, og straks efterfølgende oplever en positiv effekt – selvom det tager et stykke tid, før Panodilen virker. Troen på at Panodilen virker, gør derfor, at effekten kommer hurtigere.

Effekten af placebo opstår især i selve behandlingsritualet – dvs. jo stærkere behandlingsritualet er, jo stærkere er placeboeffekten. Behandlingsritual skal forstås som hele opsætning omkring en medicinsk behandling, f.eks. lægens uniform, operationsstuen, de medicinske fagudtryk osv. Alt dette er med til at styrke placeboeffekten.

Følelser og angst som forklaring på placeboeffekten

Nogle har brugt følelser og angst som forklaring på, hvorfor placebo virker. Her er påstanden, at placeboeffekten får patienter til at slappe af, og derfor virker behandlingen bedre. Især kroniske smertepatienter er ofte præget af angst og negative følelser. Her kan placebo – altså en positiv forventning til en behandling – hjælpe patienterne til at blive mere afslappede, hvilket er med til at være smertenedsættende.

Tidligere positive erfaringer med en behandling kan styrke placeboeffekten

Hvis en patient tidligere har haft positive erfaringer med en behandlingsform, så kan det også styrke placebo. Eksempelvis kan nogle smertepatienter tidligere have haft positive erfaringer med behandling fra sprøjter med et opoidmedikament. Hvis de så på et tidspunkt får en placebobehandling (f.eks. saltvandsindsprøjtning), hvor de får at vide, at denne behandling er den samme som opoidmedikamentet, så vil denne tidligere positive erfaring styrke placeboeffekten.

Modsætningen til placebo: nocebo

Der findes også det, som man kan kalde for ’den onde tvilling’ til placeboeffekt. Det er den såkaldte ’nocebo’. Nocebo er, at en negativ forventning til en behandling gør, at en aktiv behandling ingen effekt har eller får begrænset sin effekt. Nocebo er derfor også vigtig at være opmærksom på i en behandlingspraksis. Man kan nemlig gennem enten behandlingsritualet, kropssproget eller samtalen med en patient komme til at indgyde negative forventninger til en behandling, hvilket altså kan være med til at begrænse behandlingens effekt.

Hvad man kan viden om placebo (og nocebo) bruges til en i behandlingspraksis?

Viden om placebo (og nocebo) kan bruges til at styrke behandlingen af patienter. Placebo skal ikke forstås på den måde, at man som behandler ’’snyder’’ sine patienter. Tværtimod skal det forstås på den måde, at viden om placeboeffekt kan være med til at styrke behandlingen af patienter, så der kommer bedre resultater. Derfor skal man som behandler være opmærksom på følgende faktorer, som har vist sig at styrke placeboeffekten:

  • En stærk relation til patienten er med til at styrke placeboeffekten. Dermed er det vigtigt at bruge tid med patienten og på en empatisk måde forklare relevansen af en given behandlingsform.
  • Sørg for at præsentere en behandlingsform så optimistisk som muligt. Selvfølgelig er der også en etisk forpligtelse til at fortælle om svaghederne og ulemperne i behandlingsformerne, men undgå at give patienten for negative forventninger til behandlingen
  • Udnyt viden om behandlingsritualet til at skabe en større effekt af behandlingen.

Dette indlæg bygger på viden fra denne artikel.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning