Alt, hvad du skal vide om smerter

***

Del:
En person, der er malet, som er i smerter

Smerte er et yderst interessant og kompliceret emne. På den ene side vil vi for alt i verden undgå smerte, på den anden side er smerte helt nødvendigt for vores overlevelse. Følelsen af smerte er utroligt subjektivt, og selvom der findes målemetoder af smerteniveau, så findes der ikke et objektivt svar på, hvor ondt noget gør. Smerter som fænomen vil i dette indlæg blive belyst og også sat i perspektiv til fysioterapi.

Hvad er smerte?

Smerter kan opleves som unødvendigt og meningsløst. Imidlertid er smerte helt nødvendigt for, at vi kan overleve. Hvis vi ikke kunne føle smerte, ville vi ikke lære at kunne undgå farlige situationer, som kan skade os og bringe vores liv i fare. F.eks. ville vi ikke fjerne vores hånd fra kogepladen, hvis vi ikke kunne føle smerte, og vi vil også kunne bringe os selv i andre farlige og skadelige situationer.

Det er vigtigt at understrege, at smerte er et psykisk fænomen. Dette skal ikke forstås på den måde, at smerter er indbildt, men derimod at smerter er sanseindtryk, som hjernen fortolker. Det vil sige, at hvis du har ondt i ryggen, er det ikke som sådan ryggen, som gør ondt, men derimod er det din hjerne, som fortolker, at der er smerter i ryggen. Smerten opstår ved, at smertereceptorer aktiveres ved et slag, skade eller anden påvirkning på et område på kroppen.

Hvordan måles smerter?

Den typiske måde at måle smerte er på en skala fra 0-10. Her er ’0’ ingen smerte, mens ’10’ er den absolut værste tænkelige smerte. Da man ikke kan finde en objektiv skala at måle smerte på, som man f.eks. kan det med vægt eller højde, så vil det dog altid være præget af subjektive vurderinger, når et smerteniveau skal vurderes. F.eks. er smerteoplevelsen afhængig af tidligere erfaringer med smerte, ens sindstilstand og individuelle smertetærskel. Derfor kan en skade, der opleves af nogle som meget smertefuldt, slet ikke opleves som særligt smertefuld af andre.

Sindstilstand kan præge smerteniveauet

Smerter kan opleves som værre, hvis man er i en nedtrykt eller stresset sindstilstand. Studier viser bl.a., at depression kan føre til oplevelse af et højere smerteniveau. Derfor er det også vigtigt at tage højde for sindstilstanden hos dem, som klager over smerter. Især kroniske smerter ses oftere hos folk, som har visse former for mentale lidelser.

Kroniske smerter – når smertetilstanden ikke holder op

Mange fysioterapeutiske patienter oplever at have vedvarende smerter i f.eks. ryg eller muskler, som bare ikke holder op. I disse tilfælde er der tale om kroniske smerter, som kan være yderst invaliderende i hverdagen, og som i flere tilfælde kan resultere i langtidssygemeldinger. Forskning viser, at årsagen til kroniske smerter muligvis skal findes i en gammel skade, som enten ikke er blevet identificeret eller behandlet. Disse smerter fra skaden kan i så fald sprede sig til andre led eller muskelgrupper, som så kommer til at gøre ondt, uden at der nødvendigvis er sket en skade i sig selv i området. Fysioterapi kan være en metode til at afhjælpe og identificere kilden til de kroniske smerter.

Fantomsmerter – et ganske særligt (og smertefuldt) fænomen

Fantomsmerter er en helt særlig form for smerte, som desværre kan være yderst invaliderende for den smerteramte. Ved fantomsmerter føler man en smerte i en kropsdel, som ikke er der længere – f.eks. et amputeret ben. Det kan virke paradoksalt, at man kan føle smerte i en kropsdel, som ikke længere findes, men hjernen aktiverer stadig en smerte fra den manglende kropsdel. Man kender ikke den præcise årsag til fantomsmerter, men for de ramte patienter med fantomsmerter skulle det være en ulidelig form for smerte.

Fysioterapi kan hjælpe på smerter

Fysioterapi kan på flere områder hjælpe til at være smertelindrende. Fordelen ved fysioterapi er, at fysioterapi kan identificere årsagen til en bestemt smertetilstand og derefter gennem behandling afhjælpe denne årsag. Dermed er fysioterapi ikke blot symptombehandling, men hjælper også til, at smerten permanent lindres. Derfor er fysioterapi anbefalet ved mange smertefulde lidelser i muskler og led.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Kvinde der laver en workout

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Kvinde der laver en workout

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Kvinde der laver en workout