Du har muligvis hørt om de to typer træningsprogrammer ’fullbody’ og splitprogram. Det kan også være, at du ikke helt har styr på, hvad de to begreber dækker med. Men fat mod! I dette indlæg vil du få en introduktion til disse to træningstilgange. Det vil også blive beskrevet, hvad fordelene og ulemperne er ved de to træningstilgange, så du kan træffe en beslutning om, hvilken form for træning du vil udføre.
Hvad er fullbody træning?
Som navnet antyder, så er fullbody træning (som også på dansk kaldes ’helkropstræning’) et træningsprogram, hvor der er fokus på at træne hele kroppen i én træning. Det betyder, at træningsøvelserne skal kunne træne hele kroppen. Dette kan enten gøres gennem isolationsøvelser – det vil sige træningsøvelser med fokus på enkelte muskelområder i kroppen – eller basisøvelser – det vil sige træningsøvelser, som involverer mange muskelområder og led i kroppen. Det er vigtigt at holde en pause mellem træningssessionerne i fullbody, da hele kroppen bliver trænet og derfor har brug for restitution.
Hvad er fordelene ved et fullbody træningsprogram?
Den helt klare fordel ved at træne fullbody er, at det er tidsbesparende og effektivt. Hvis du f.eks. ikke har så meget tid til at træne i hverdagen, så er fullbody klart den bedste form for styrketræning. Det skyldes, at hele kroppen bliver trænet. På denne måde kan antallet af træningssessioner begrænses til 2-3 gange ugentligt frem for at træne næsten hver dag med fokus på specifikke muskelområder.
Hvad er et splitprogram?
Modsat et fullbody træningsprogram er der i et splitprogram fokus på at træne bestemte områder af kroppen. En klassisk måde at inddele et splitprogram på er at fokusere på overkroppen (core, mave, arme og skuldre f.eks.) den ene dag og underkroppen (ben og lår f.eks.) den anden dag. Dermed er det muligt at træne hver dag, da der ikke – som i full body – er brug for restitution til musklerne, da der skiftes mellem at træne specifikke områder.
Hvad er fordelene ved splitprogram?
Fordelen ved et splitprogram er, at der er bedre muligheder for at træne specifikke kropsområder. Derfor er splitprogram typisk også til folk, som træner meget og de fleste dage i løbet af en uge. For den erfarne og seriøse træningsudøver er splitprogram derfor oplagt – dog kræver denne træningsform væsentligt mere tid end fullbody, så derfor skal du gøre op med dig selv, hvor meget du gerne vil investere i din træning.
Hvad er bedst? Det afhænger af din træningsmængde
Hvis du ønsker at begrænse din træning til 2-3 ugentlige dage, skal du vælge fullbody træning. Her får du nemlig mulighed for at kunne træne hele kroppen på relativt kort tid, hvorfor det ikke kræver så meget tid. Hvis du modsat ønsker at træne meget – det vil sige stort set dagligt – så er et splitprogram oplagt. Her får du bedre mulighed for at træne specifikke kropsområder og dermed fokusere mere i dybden i træningen af specifikke områder.
Få helkropstræning på en Bootcamp
Vil du gerne træne to gange om ugen, hvor du får trænet hele kroppen? I så fald er en Bootcamp værd at overveje! Her kommer du igennem et helkropsprogram i naturen, hvor din krop bliver brugt aktivt i øvelserne. På denne måde får du en stærkere, sundere og mere smertefri krop.