Normalt er platfod noget, som forbindes med børn. Da børns fødder nemlig ikke er fuldt udviklede, vil en del børn have platfod. At være platfodet er dog ikke noget, som kun begrænser sig til børn – nogle voksne har det også, og det kan være generende ved træning og i hverdagen. Derfor kan nogle former for behandling være nødvendig – det vil typisk være i form at indlæg i sko og fysioterapi.
Hvad er platfod?
For at forstå hvad platfod er, er det nødvendigt at kende til fodens grundlæggende anatomi: vores fod har to buer – en på tværs af foden og en på langs af foden (svangbue). Når der er tale om platfod, er det svangbuen, som er flad – hvis det er tværbuen, er det tale om ’nedsunken forfod’. Hvis du har en platfod, så er buen under din fod altså helt flad. Det gør, at du også belaster den midterste del af din fod, når du går eller løber, og ikke kun hælen og forfoden.
Hvorfor bliver man platfodet?
Der er forskellige grunde til, at man kan blive platfodet. Dels kan det skyldes genetik, og dels kan sygdom eller skader være en årsag til, at nogle bliver platfodet. Nogle af årsagerne er disse:
- Genetik
- Gigt
- For kort akillessene
- For svag muskel, som holder svangbuen på plads
- Skader som brud i foden
Hvordan føles det at have platfod?
Det er slet ikke hos alle, hvor det er meget generende at have platfod. For nogle er det nemlig ikke forbundet med store komplikationer, men det er i stedet noget, som man engang imellem mærker til. Dog kan det for nogle give komplikationer som træthed i foden, smerter i foden og overbelastning. Andre kan føle det, som om det er svært at stå rigtigt på foden, og at det føles mærkeligt at gå.
Hvad kan du gøre ved platfod?
Generelt er fysioterapi og særlige sko anbefalet som behandlinger. Sko til platfod har typisk nogle særlige indlæg, som kan aflaste platfoden. Fysioterapeutisk behandling kan også være en mulighed, hvor der kan blive foreslået bestemte øvelser og træningsformer, som kan hjælpe til, at der ikke er for mange gener ved at være platfodet.